Βάψιμο σπιτιού : Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για να βάψετε μόνοι το σπίτι σας.

Όλοι μας κατά καιρούς σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το χρωματισμό του σπιτιού μας  ή να το φρεσκάρουμε. Οι εποχές όμως είναι δύσκολες για όλους μας και σκεφτόμαστε το κόστος αυτής της σκέψης.
Ίσως είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε το δημιουργικό σας ταλέντο, φροντίζοντας οι ίδιοι την εικόνα που εκπέμπει ο χώρος σας.
βαψιμο-σπιτιου-ελαιοχρωματισμος

Τι θα λέγατε αν δοκιμάζατε μονοί σας να βάψετε το σπίτι σας ;
Όπως γίνετε σε όλες τις τεχνικές εργασίες έτσι και το βάψιμο σπιτιού έχει τις ιδιαιτερότητες του . Εμείς ενημερωθήκαμε και θέλουμε να σας πούμε για τα 9 Tips που θα σας βοηθήσουν να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
1. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση, πάντοτε καθαρά και άριστη κατασταση. Μια βόλτα από ένα χρωματοπωλείο θα σας εξοπλίσει με ρολά, πινέλα, προστατευτικά υλικά για τα έπιπλά σας και φυσικά με τα χρώματα που θέλετε να «φιλοξενήσετε» στους τοίχους σας.
6.Η θερμοκρασία του χώρου μας για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα στο βάψιμο σπιτιού μας  δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 5° C και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35° C. Για αυτό αποφύγετε το βάψιμο σπιτιού τις μέρες που ο καιρός είναι βροχερός και η υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
2.  Όλα τα χρώματα πρέπει να ανακατεύονται καλά πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της χρήσης. Οι αραιώσεις των υλικών που πρόκειται να εφαρμοστούν πρέπει να είναι σύμφωνες με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
7. Ξεκινάμε το βάψιμο σπιτιού πρώτα από τα ταβάνια και μετά συνεχίζουμε με τους τοίχους και ποτέ δεν περνάμε δεύτερο χέρι χρώματος αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.

3. Ο χώρος τον οποίο θα βάψετε δεν πρέπει να έχει υγρασία και σκόνη. Οι επιφάνειες των τοίχων σας θα πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές και ξεσκονισμένες πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία από τα στάδια για το βάψιμο σπιτιού. Θα καλύψετε τα έπιπλα σας και τα αντικείμενα ναύλον
8. Τα χρώματα που περίσσεψαν πρέπει να φυλαχθούν σε καλά κλεισμένα δοχεία, σε χώρους με φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να παραμείνουν κατάλληλα για χρήση στο μέλλον. Πρέπει πάντα να κρατάμε έστω και λίγο χρώμα, ίσως χρειαστεί αργότερα σε κάποιες μικρο επισκευές.
4. Υπολογίστε σωστά την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείτε ως εξής: πολλαπλασιάστε το εμβαδό της επιφάνειας που θέλετε να βάψετε με τον αριθμό των χεριών που θα περάσετε, διαιρέστε τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να καλύψει το ένα λίτρο χρώματος (στις συσκευασίες των χρωμάτων αναγράφεται ο αριθμός). Αγοράστε περισσότερο χρώμα από τον ακριβή αριθμό λίτρων μπογιάς που θα χρειαστείτε για να αποφύγετε τα απρόοπτα.
9. Όταν τελειώσουμε τις εργασίες πλένουμε καλά τα εργαλεία με άφθονο νερό.
5. Σε περίπτωση που θέλετε να αναμίξετε διαφορετικά χρώματα για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να τα αναμίξετε εξαρχής σε ένα μεγάλο δοχείο για να αποφύγετε τις διχρωμίες.

Η επιλογή του χρώματος είναι σημαντική, καθώς ορίζει την «διάθεση» του σπιτιού σας, τις αντιθέσεις, την φωτεινότητα και γενικά το ύφος που θέλετε να δώσετε στον χώρο σας. Για τους απαιτητικούς της λεπτομέρειας, η λύση είναι να πάρετε πρώτα ένα μικρό κουτάκι του χρώματος που θέλετε για να δοκιμάσετε σε ένα μικρό μέρος του τοίχου πώς θα φαίνεται.