«Ταξίδεψε.Ονειρέψου.Ζήσε»


Απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι δύο -ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης και η Δώρα Μπίτση- στα 27 τους χρόνια κάνουν όσα άλλοι δεν θα καταφέρουν να κάνουν σε μια ολόκληρη ζωή: ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία, προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Ένα ιατρείο στην Τανζανία, μια αίθουσα διδασκαλίας, μια βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά στην Κένυα, ένα πηγάδι με καθαρό νερό στο Σουδάν, είναι μερικές μόνο από τις φιλανθρωπικές δράσεις που ολοκλήρωσαν με τη συνεργασία τοπικών οργανώσεων και χρήματα τα οποία συγκέντρωσαν μέσα από διαδικτυακές εκστρατείες (crowdfunding).

Σήμερα (08/02/2016), οι δύο νέοι βρίσκονται στο Νεπάλ. Μόλις ολοκλήρωσαν την κατασκευή ενός μεγάλου θερμοκηπίου το οποίο, μέσα από την καλλιέργεια καφέ και αβοκάντο, θα βοηθήσει τους ντόπιους να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό τον Απρίλιο του 2015. Επόμενη δράση τους, η δημιουργία σχολείου στο Βιετνάμ.



Ελπιδοφόρος βοήθεια με... Δώρα σε όλο τον κόσμο

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο από το χαμόγελο ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη, όταν του προσφέρεις ακόμη και το παραμικρό. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα ταξίδια εξερεύνησης και περιπέτειας, τα συνδυάζουμε πάντα με ανθρωπιστική δράση, θέλοντας και εμείς να συνεισφέρουμε σε ανθρώπους που δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα, όμως για άλλους ανθρώπους είναι άπιαστο όνειρο», τονίζει στην «Η» ο Ελπιδοφόρος ή Έλπις, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του. Στέλνει δε, ένα αισιόδοξο μήνυμα μεσούσης της οικονομικής κρίσης: «Εμείς βλέπουμε την οικονομική κρίση σαν μια ευκαιρία για εναλλακτικές οδούς, περισσότερη σκέψη και προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα. Ο καταναλωτισμός και οι ψευδανάγκες μάς οδηγούσαν σε λάθος δρόμο. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε και με λιγότερα και να έρθουμε και πάλι πιο κοντά σαν άνθρωποι. Όσο έχουμε την υγεία μας και θέλουμε, μπορούμε τα πάντα».

Το «Greenhouseproject»

Μετά από μια σειρά δράσεων σε Αφρική και Ευρώπη, το νεαρό ζευγάρι βρίσκεται σήμερα σε ένα εξάμηνο οδοιπορικό στη Νοτιοανατολική Ασία. Η κατασκευή ενός θερμοκηπίου στο Νεπάλ ήταν η πρώτη τους δράση. «Στο θερμοκήπιο θα καλλιεργούνται δέντρα, όπως αβοκάντο και καφεόδεντρα, που θα κατανέμονται στους χωρικούς. Μέσω αυτής της μεθόδου γεωργικής καλλιέργειας, θα βοηθήσουμε τη κοινότητα να αναπτύξει μια βιώσιμη επιχείρηση και να βγάλει χρήματα έτσι ώστε να χτίσει τα σπίτια της απ’ την αρχή. Η κατασκευή του θερμοκηπίου θα γίνει από ισχυρά υλικά και θα εξυπηρετεί την κοινότητα τουλάχιστον για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια», εξηγούν ο Έλπις και η Δώρα.

Τη χειρωνακτική εργασία για την κατασκευή του θερμοκηπίου παρείχαν η κοινότητα και εθελοντές, ενώ μέσω διαδικτυακής εκστρατείας συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 ευρώ για τα υλικά της κατασκευής, τα εργαλεία και τα πρώτα δενδρύλλια. Κάθε δωρητής ανταμείφθηκε με ένα δέντρο που είχε το όνομά του και μια φωτογραφία από τα παιδιά της κοινότητας που πάνω έγραφε «Σε ευχαριστούμε».

Γίνε κι εσύ εθελοντής!
Μάθε πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας 
πατώντας στην εικόνα!
http://mov-athens.blogspot.gr/p/blog-page_26.html


Σε Αφρική και Ευρώπη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να βοηθάς τους άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν αυτό που προσφέρεις μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας ολόκληρης κοινότητας όχι μόνο σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν», τονίζουν οι δύο νέοι, οι οποίοι πριν ταξιδέψουν στη νοτιοανατολική Ασία είχαν πραγματοποιήσει δύο μεγάλα πρότζεκτς στην Αφρική και την Ευρώπη.

Στη Μαύρη Ήπειρο, την οποία διέσχισαν με λεωφορεία, ο Έλπις και η Δώρα ολοκλήρωσαν πέντε φιλανθρωπικά έργα. Κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ «Afriquest» συγκέντρωσαν περίπου 20.000 δολάρια μέσω τριών εκστρατειών crowdfunding. Με αυτά τα χρήματα βοήθησαν ορφανοτροφεία, κλινικές, έχτισαν ένα σχολείο και ένα πηγάδι, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή, η οποία τους ενέπνευσε για το επόμενο πρότζεκτ, το Wheeling2help κατά το οποίο διένυσαν την Ευρώπη με ποδήλατο, από το Λονδίνο ως την Αθήνα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν 15.000 ευρώ για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου «Φλόγα».



Η αρχή όλων
Με 10 ευρώ την ημέρα

Πώς ξεκίνησαν όλα; Βλέποντας τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, o Έλπις έκανε το μεγάλο βήμα να συμμετάσχει σε εξάμηνο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε εταιρεία marketing στην Ινδία. Η κοσμοθεωρία που είχε έως τότε άλλαξε και, ενώ έλεγε ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του στα χρηματοοικονομικά στην Αγγλία, ο απλός τρόπος ζωής των Ινδών τον έκανε να σκεφτεί ξανά τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Κάπως έτσι, ο Έλπις βρέθηκε να εργάζεται για μία στοιχηματική εταιρεία στη Νότια Αφρική, από την οποία τελικά παραιτήθηκε για να διασχίσει, μαζί με τη σύντροφό του, την Αφρική προσφέροντας σε τοπικές κοινότητες που είχαν ανάγκη εθελοντική εργασία, αλλά και χρήματα που συγκέντρωναν διαδικτυακώς από δωρητές. Οι ίδιοι καλύπτουν τις δαπάνες των ταξιδιών, με μικρό προϋπολογισμό που προέρχεται από δικές τους οικονομίες. Προσπαθούν δε, να περνούν την ημέρα με περίπου 10 ευρώ. Τρώνε μόνο ρύζι, μπισκότα και μπανάνες για μέρες, κοιμούνται σε σκηνή ή φιλοξενούνται από ανθρώπους που γνώρισαν μέσα από το Facebook, ενώ προσπαθούν να εμπνεύσουν και άλλους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Ήδη, «πίστη και αφοσίωση» στο όνειρο του Έλπι δηλώνουν δεκάδες εθελοντές από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και το εξωτερικό.