Ο εθελοντισμός σώζει και τον εθελοντή


Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές της συνέπειες ώθησαν αρκετούς ανθρώπους, που δεν είχανπροηγούμενα καμία σχέση με εθελοντική προσφορά, να έρθουν σε επαφή και σε αρκετές περιπτώσεις να συμμετέχουν ενεργά, σε εθελοντικές δράσεις.

Η προσφορά χωρίς πρακτική ανταπόδοση κερδίζει ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας, όχι μόνο γιατί τώρα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη λόγω των μεγαλύτερων αναγκών που προκύπτουν ελλείψει χρημάτων, αλλά και γιατί μέσω της μεγάλης πληροφόρησης που υπάρχει από τα μέσα δικτύωσης (ας μην τα κατηγορούμε πάντα, έχουν και την πολύ καλή τους πλευρά) ερχόμαστε πιο κοντά με τα προβλήματα των διπλανών μας, είτε αυτοί είναι άνθρωποι, είτε ζώα, είτε περιβάλλον.


Ο κυριότερος όμως λόγος που κάποιος γίνεται εθελοντής είναι γιατί στην πραγματικότητα η ηθική και η συναισθηματική ανταμοιβή που παίρνει μέσα από τον εθελοντισμό είναι πολύ πιο πολύτιμη από την οποιαδήποτε χρηματική, μιας και δεν μπορεί να ληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Στην εποχή μας φτάσαμε να θεωρούμε το συναίσθημα τρωτό σημείο της ανθρώπινης φύσης, να αποκηρύσσουμε τον αλτρουισμό και να υποστηρίζουμε τα υλικά αγαθά και μόνο τη δική μας ευζωία ως το υπέρτατο στόχο ζωής, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανθρώπινης φύσης μας που θέλει να αισθάνεται, να συναισθάνεται, να ζει ομαδικά. Εκεί έρχεται ο εθελοντισμός να φέρει την ισορροπία και να μας επαναφέρει στη φύση μας, που είναι στην πραγματικότητα βαθιά συναισθηματική. Γιατί αισθάνεσαι υπέροχα όταν βοηθάς κάποιον να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, όταν φροντίζεις ένα αδέσποτο, όταν αναλαμβάνεις δράση για να βελτιωθεί το ήδη πληγωμένο περιβάλλον.

Αισθάνεσαι υπέροχα όχι μόνο γιατί βλέπεις τα αποτελέσματα αλλά και γιατί εκτονώνεις τα συναισθήματα απόγνωσης και ανικανότητας, που κάθε άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται. Αισθάνεσαι ότι ανήκεις κάπου αφού ενδιαφέρεσαι, συμμετέχεις, διατηρείς την ισορροπία γύρω σου και κυρίως δε βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο…



Μπορείς να κάνεις κάτι για να αρχίσει να γεμίζει κι αυτό σε βγάζει αυτόματα από τη μοιρολατρία και σε ενεργοποιεί να διεκδικήσεις ένα καλύτερο αύριο για όλους. Είναι πολύ καλή ψυχοθεραπεία ο εθελοντισμός (το λένε και οι ψυχολόγοι εξάλλου) γιατί μπορεί να σε κρατήσει «γειωμένο» και σε επαφή με την πραγματικότητα, την πραγματική πραγματικότητα, όχι αυτή που έχει ο καθένας μας μέσα στο κεφαλάκι του. Πάνω απ’ όλα σε κάνει πιο δυνατό!

Θέλει δύναμη ψυχής να φεύγεις από τα πρότυπα της κοινωνίας που θέλουν την εργασία να πληρώνεται με χρήματα, να παρακάμπτεις κάποιες φορές τις δικές σου ανάγκες για να ασχοληθείς με τα προβλήματα και τις ανάγκες κάποιου άλλου ζώντα οργανισμού. Μεγαλώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου αλλά και την πίστη σου στους άλλους ανθρώπους το να συμμετέχεις είτε σε προσωπικές είτε σε ομαδικές εθελοντικές δράσεις. Ο κόσμος των εθελοντών είναι ένας «άλλος» κόσμος μέσα στον ήδη υπάρχοντα σκληρό, σαν μια πολύ βαθιά ανάσα από αγάπη, συμπόνοια, φροντίδα, ενδιαφέρον, αξίες απολύτως ανθρώπινες αλλά και αρκετά σπάνιες και υποτιμημένες πλέον. 

Μια δύσκολη δική σου κατάσταση, όταν ξεπεραστεί, μπορεί να γίνει μια πολύ καλή αφορμή να στηρίξεις άλλους ανθρώπους που περνούν την ίδια κατάσταση τώρα. Η γατούλα ή το αδέσποτο σκυλάκι της γειτονιάς που σε περιμένει πάντα την ώρα της επιστροφής από τη δουλειά για να σε υποδεχτεί με γλυκά νιαουρίσματα ή με τρελό κούνημα ουράς, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για να βιώσεις τη χαρά της προσφοράς χωρίς αναμονή ανταπόδοσης. Οι διάφορες ακτιβιστικές δράσεις που γίνονται συχνά πυκνά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του βουνού, της θάλασσας, του αέρα μπορούν να είναι η αρχή για να συμμετέχεις ενεργά και όχι σαν απλός θεατής στην ισορροπία του περιβάλλοντος που ζεις. Σ’ έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο, όλα αυτά θα ήταν ευθύνη του κράτους και σε κάποιες χώρες αυτό έχει επιτευχθεί, σίγουρα δεν παραιτούμαστε από αυτή την απαίτηση και δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να γίνεται έτσι, έτσι είναι σωστό να γίνεται αδιαμφισβήτητα.

Όσο όμως υπάρχουν ανάγκες ακάλυπτες πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ξεκινώντας από το δικό μας εσωτερικό.

Δείτε επίσης: 

Πηγή: anapnoes.gr