Η προέλευση και το ιστορικό της βίδας και των κατσαβιδιών



Πρώιμες βίδες

Κατά τον 1ο αιώνα τα εργαλεία σε σχήμα βίδας ήταν διαδεδομένα, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι τα ανακάλυψαν. Οι ξύλινοι πρόγονοι των βιδών χρησιμοποιούνταν σε πιεστήρια σταφυλιών, ελιών και ρούχων.

Οι μεταλλικές βίδες και τα παξιμάδια έκαναν την εμφάνιση τους τον 15ο αι.

Η μαζική παραγωγή

Το 1770, ο Άγγλος κατασκευαστής Jesse Ramsden (1735-1800) εφηύρε τον πρώτο τόρνο κοπής για βίδες. Ο Ramsden ενέπνευσε κι άλλους εφευρέτες. Το 1797, ο Άγγλος Henry Maudslay (1771-1831) εφηύρε τον πρώτο μεγάλο τόρνο κοπής που επέτρεπε τη μαζική παραγωγή βιδών με ακρίβεια. Το 1798 ακολούθησαν νέα μηχανήματα για τη μαζική παραγωγή κοχλιωτών μεταλλικών βιδών από τον Αμερικανό David Wilkinson.

Η βίδα του Robertson 

Το 1908 ο Καναδός P. L. Robertson επινόησε τις πρώτες βίδες με τετράγωνη οπή οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μαζική παραγωγή. Οι βίδες του είχαν μεγάλη απήχηση στον Καναδά και την Αμερική. Η γνωστή σε όλους μας μέχρι και σήμερα εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων Ford ήταν από τους πρώτους πελάτες του.. και χρησιμοποιούσε 900 βίδες για κάθε αυτοκίνητο.

Εξάγωνες βίδες και Άλλεν

Μια εξάγωνη βίδα έχει μια εξαγωνική οπή στο κεφάλι που βιδώνεται με ένα αντίστοιχο κλειδί άλλεν. Το κατσαβίδι άλλεν είναι πιθανόν να έχει εφευρεθεί από τον Αμερικάνο Hilbert F. Heublein, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. 

Κατσαβίδια
Το 1744 εφευρέθηκε η πλακουτσωτή εξοχή για τα τρυπάνια ξυλουργών και αποτέλεσε τον πρόδρομο για το σύγχρονο απλό κατσαβίδι. Τα χειροκίνητα κατσαβίδια εμφανίστηκαν περίπου το 1800.


Δείτε περισσότερα άρθρα της κατηγορίας "Η Εργασία ως Τέχνη" πατώντας εδώ