Επίσκεψη στην έκθεση Άνθρωποι και Εργαλεία


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα μέλη της ομάδας μας (ΜΟΒ Τεχνίτες), επισκεφθήκαμε το μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε την έκθεση "Άνθρωποι και Εργαλεία, όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία" που στεγάζεται στο κτήριο στην οδό Πανός 22. 

Ας το πιάσουμε από τον τίτλο της έκθεσης. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία. Στις μέρες μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την πραγματική αξία ενός εργαλείου. Γιατί; Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε κάθε λογής εργαλεία, φυσικά και ηλεκτρονικά για να εκτελούμε τις εργασίες στην καθημερινότητα μας, οπότε σε ένα σημείο μπορεί να φτάσουμε να δεθούμε με ένα ή κάποια απ' αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, από προσωπική εμπειρία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ένα εργαλείο χαλάσει, έχουμε την εύκολη επιλογή να αγοράσουμε ένα καινούριο με μικρό οικονομικό αντίτιμο. Τα εργαλεία μπορούμε πλέον να τα βρούμε παντού και ανάλογα με τα χρήματα που θα διαθέσουμε να πάρουμε ένα υψηλότερης ή χαμηλότερης ποιότητας. 


Στην προβιομηχανική εποχή όμως τα πράγματα ήταν αλλιώς. Το εργαλείο ήταν η ζωή του μάστορα. Με αυτό μπορούσε να παράγει το έργο που προσέφερε στους ανθρώπους γύρω του αλλά και να θρέφει και να μεγαλώνει τα μέλη της οικογένειας του. Με τα λίγα εργαλεία που είχε στη διάθεση του εξασκούσε και βελτίωνε την τέχνη του, κι αν την αγαπούσε πραγματικά τότε βελτίωνε και τα εργαλεία του. Επενέβαινε σ' αυτά για να τα προσαρμόσει στης ανάγκες της τέχνης του και των δεξιοτήτων του. Ήταν πραγματικά ένα κομμάτι του. Μια προέκταση του εαυτού του. 

Στο μουσείο της οδού Πανός ο επισκέπτης μπορεί να βρει αυτή την ποικιλία στις διαφοροποιήσεις εργαλείων που φτιάχνονταν για τον ίδιο σκοπό, αλλά εξυπηρετούσαν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε μάστορα. Τα εργαλεία τότε ήταν τόσο σημαντικά που, όπως μάθαμε από την έκθεση, καταχωρούνταν στις προίκες και τις διαθήκες των ανθρώπων της εποχής. Επίσης, πολλά από τα επίθετα που μεταβιβάζονται μέχρι τις μέρες μας έχουν τις ρίζες τους σε μια ιδιαίτερη τέχνη που κατείχαν οι προγόνοι μας. 

Και μη νομίσετε ότι θα αντικρίσετε έναν άψυχο εκθεσιακό χώρο με "νεκρά" εργαλεία. Το Λαικό μουσείο πάει ένα βήμα παραπέρα και κάνει την εμπειρία μας διαδραστική. Περιέχει φωνητικές και γραπτές μαρτυρίες που επιχειρούν να μας ταξιδέψουν σε εκείνα τα χρόνια που τα εργαλεία σήμαιναν τόσα πολλά περισσότερα από ότι σήμερα!

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης πατώντας εδώ!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους ΜΟΒ Τεχνίτες πατώντας εδώ!