8 προτάσεις για εξοικονόμηση θερμότητας


Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί πώς θα καταφέρετε, να παραμείνει το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, για να εξοικονομήσετε θερμότητα στο σπίτι σας, αλλά και για να διατηρήσετε μια όμορφη και θερμή ατμόσφαιρα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα!

Θερμομόνωση

Η καλή θερμομόνωση αποτελεί τη βάση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Προστατεύει τα κτίρια τόσο από το κρύο όσο και από τη ζέστη. Η εξωτερική μόνωση στους τοίχους, στην πρόσοψη και στην ταράτσα αποδίδει καλύτερα και μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 15-40% θερμική ενέργεια. Είναι μια επένδυση που αξίζει να κάνετε!


Σφράγιση χαραμάδων
Η υγρασία και η μούχλα στα κουφώματα αλουμινίου είναι σημάδια, ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τη μόνωση! Για να περιορίσετε ως ένα βαθμό τις απώλειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αυτοκόλλητη ταινία (αεροστόπ), και να σφραγίσετε μ’ αυτό τον τρόπο τις χαραμάδες στα παράθυρα και το διάκενο ανάμεσα στην πόρτα και το πάτωμα.

Κουρτίνες και παντζούρια

Κι όμως, η χρήση των κουρτινών δεν είναι μόνο διακοσμητική! Το χειμώνα, τοποθετώντας φοδραρισμένες και σκουρόχρωμες κουρτίνες, μπορείτε να κρατήσετε έξω τον κρύο αέρα. Επίσης, να προσέχετε το κουρτινόξυλο να είναι 20 εκατοστά πιο φαρδύ από το παράθυρο. Επιπλέον, όσοι έχετε παντζούρια, καλό είναι να τα κλείνετε το βράδυ που πέφτει παραπάνω η θερμοκρασία, για να διατηρήσετε τη θερμότητα στο εσωτερικό του χώρου σας!

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Μπορείτε να προγραμματίσετε το θερμοστάτη του καλοριφέρ σας στους 21-22 βαθμούς C και ακόμη, κι όταν λείπετε από το σπίτι να το αφήνετε ανοικτό στους 20 βαθμούς C, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι, τελικά οι συνεχείς αυξομειώσεις αυξάνουν την κατανάλωση. Κάθε μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1 βαθμό έχει ως αποτέλεσμα, να εξοικονομείτε έως και 10% ενέργεια. Αν υποθέσουμε, ότι το χειμώνα καταναλώνετε 500 € ενέργεια, κατεβάζοντας το θερμοστάτη κατά μια μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 50 €!

Δείτε περισσότερα άρθρα με χρήσιμες συμβουλές πατώντας εδώ

Σωστός αερισμός του σπιτιού

Ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος για να βελτιώνετε την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε. Το χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές είναι καλύτερο να αερίζετε τις μεσημεριανές ώρες, όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο υψηλή. Δέκα λεπτά αερισμού είναι αρκετά για να ανακυκλωθεί ο αέρας του σπιτιού, χωρίς να παγώσουν οι τοίχοι!

Εξαερισμός θερμαντικών σωμάτων και συντήρηση

Όσοι έχετε σώματα με πετρέλαιο, απαραίτητη είναι η εξαέρωση τους μια φορά τον χρόνο, για να λειτουργεί σωστά το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας! Επίσης, πολύ σημαντικό, και κυρίως για όσους διαθέτουν θερμαντικά σώματα με αέριο, είναι η ετήσια συντήρηση του καυστήρα. Είναι προτιμότερο, αυτή η εργασία να γίνεται στο τέλος του χειμώνα γιατί η διαδικασία είναι ευκολότερη, αλλά και γιατί εκείνη την περίοδο, οι τεχνικοί διαθέτουν περισσότερο χρόνο.

Ντύστε το σπίτι σας «χειμωνιάτικα»

Καθώς η θέρμανση δραπετεύει εύκολα από τα δάπεδα, μην ξεχνάτε να τα διατηρείτε ζεστά με χαλιά ή μοκέτες! Μία λύση, εύκολη και πολύ ‘’μονωτική’’ ! Ιδίως, για όσους μένουν σε σπίτια πρώτου ορόφου ή σε ισόγειες κατοικίες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε χοντρά ριχτάρια σε ζεστές αποχρώσεις στο καθιστικό του σπιτιού σας, τα οποία ομορφαίνουν τον χώρο αλλά είναι και πολύ ζεστά!

Ένα έξυπνο τρικ!!!

Τα καλοριφέρ εκπέμπουν θερμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι’ αυτό λοιπόν, εάν το καλοριφέρ βρίσκεται σ’ έναν εξωτερικό τοίχο, ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας αχρηστεύεται, καθώς χάνεται στην εξωτερική του πλευρά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ασπίδες αλουμινίου, οι οποίες τοποθετούνται χωρίς να φαίνονται, πίσω από το σώμα και αντανακλούν τη θερμότητα μπροστά! Επιπλέον, αποφύγετε να καλύπτετε την επιφάνεια των καλοριφέρ με υφάσματα ή διακοσμητικά, γιατί έτσι χάνεται κι άλλη ενέργεια!

Αυτές είναι μερικές προτάσεις και ιδέες για να πετύχετε την εξοικονόμηση θερμότητας στο σπίτι που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και να αντιμετωπίσετε τον κρύο χειμώνα!

Πηγή: makelife.gr